BESPLATNA KONSULTACIJA: 06772021057

Zašto firma PVC Projekt dominira ALU i PVC prodajom na srpskom internetu i kako i vi to možete 


Da počnemo.

Ukoliko ukucamo "alu stolarija" u Google.rs, PVC Projekt izlazi na samom vrhu u rezultatima:

Termin "alu stolarija" se sa teritorije Srbije u proseku traži 6600 puta mesečno!*
* izvor Google Keyword Planner i SEMRush

Kao što vidimo, PVCProjekt.rs zauzima prvo mesto u "organskim rezultatima" u Guglu.

Termin "organski rezultat" označava sve rezultate u Guglu koji nisu posebno istaknuti kao reklame.

I tu nije kraj.

PVC Projekt se pored toga rangira na prvom mestu za mnoge ključne reči u oblasti alu i pvc stolarije.

Za reči kao što su "pvc stolarija cene" (koji se traži preko 2900 puta mesečno iz Srbije), "pvc prozori cena" (termin se u proseku traži preko 1900 puta mesečno), kao i za ostale termine koji ogroman broj posetilaca i potencijalnih kupaca traži na Guglu.

Sledeće što ćemo da uradimo je da pogledamo organski saobraćaj koji PVCProjekt.rs stvara svakog meseca.

Koristićemo onlajn softver za analizu: SEMRush.

Ovaj onlajn alat je dostupan na sledećem linku: www.semrush.com

Kao što vidimo na slici iznad, PVC Projekt ima čak 6700 poseta svakog meseca!

I to ORGANSKI, bez plaćenih kampanja na Guglu i reklamiranja.

Hajde da pogledamo neke od ključnih reči za koje se ova firma takođe dobro rangira u Guglu:


To nije ni polovina ključnih reči za koje se ovaj sajt rangira na prvoj strani u Guglu!

Ono šta znamo je da je PVC Projekt jedna od najpriznatijih firmi tog tipa u Srbiji, veoma poznata širom zemlje, kao i u zemljama bivše Jugoslavije.


Dokaz za to je preko 100 pretraga svakog meseca kojima ljudi direktno traže baš ovu firmu koristeći termin "pvc projekt" (to je takozvana "pretraga brenda").


Idemo dalje.

Na osnovu njihovog sadržaja, korisnik donosi odluku. Ukoliko su dobro napisani, privući će ljude da kliknu na sajt vaše firme u rezultatima pretrage.

Ali to nije sve.

Sad se sigurno pitate, kako to PVC Projekt dominira u Guglu?

Da bi to saznali, počećemo od njihovog web sajta:

Web sajt – www.pvcprojekt.rs

Prvi utisak je da je ovaj sajt solidno dizajniran, tj. da se radi o unapred kupljenoj Wordpress temi. Korisničko iskustvo je prosečno, ali dovoljno dobro u odnosu na ostalu srpsku konkurenciju.

Šta je dobro:

  • Jasno definisane ciljane usluge koje kupci najviše traže – kroz slike i reči je jasno da se radi o pvc i alu stolariji po meri.
  • Jasan željeni kontakt – uočljiva sekcija "za sve informacije..." govori posetiocu da firma preferira da ih kupci kontaktiraju putem telefona ili putem elektronske pošte.

Šta nedostaje:

  • Jasno definisana jedinstvena prodajna poruka.
  • "Prozori po meri: Odolite jeftinom, kupite kvalitetno" nedovoljno govori na koji način se ova firma ističe u odnosu na konkurenciju.
  • Forma za uzimanje elektronske pošte
  • Bilo bi dobro da se kroz iskačući prozor ("popup"), posetiocu koji pokaže nameru da napusti stranicu, ponudi dodatna vrednost - informativni korisni PDF dokument sa za koji bi posetilac morao da ostavi svoj email. Njegova email adresa bi kasnije mogla da se koristi za ponovno kontaktiranje u cilju prodaje(remarketing) istog posetioca.
  • Ocene dosadašnjih kupaca
  • Firma ima priličan broj pozitivnih ocena i iskustava kupaca širom interneta. Bilo bi dobro prikazati ta iskustva na tzv. prvom ekranu. I sami znate koliko preporuka u ovom poslu znači.
  • Dokazi kvaliteta
  • Bilo bi dobro prikazati profesionalne sertifikate i materijale koji se koriste na tzv. prvom ekranu kako bi se kod posetilaca, potencijalnih kupaca izgradilo poverenje u kvalitet proizvoda.

POMAŽEMO PRODAVCIMA ALU I PVC STOLARIJE DA PRIVUKU KUPCE

Ukolito želite da za Vas uradimo BESPLATNU analizu i izradimo strategiju za Vaš sajti prodavnicu ALU i PVC stolarije, kliknite na zeleno dugme ispod

Mobilna verzija sajta

Slika ispod zdesna prikazuje kako sajt izgleda na uređaju sa Android 6.0 operativnim sistemom:

Da li ste znali da se više od polovine svih pretraga se obavi na mobilnim uređajima? Stoga je mobilna verzija sajta od vitalnog značaja kako bi se korisnicima pružilo najbolje iskustvo i na prenosnim uređajima, i istovremeni povećao broj prodaja usluga putem mobilnog sajta.

Sajt je "mobile friendly" ali izgleda više nego prosečno na mobilnim uređajima.

Ne postoji  jasno definisana jedinstvena prodajna ponuda  a i glavne usluge izrade alu i pvc stolarije po meri se veoma slabo vide na prvom ekranu.

Dobra stvar je što postoji  jasno definisan telefon  kojim se posetilac poziva da kontaktira firmu i sazna više o proizvodima.

Sam broj telefona na koji se, kad sajtu pristupate putem mobilnog telefona, može kliknuti i automatski pozvati PVC Projekt svakako dodatno povećava broj prodaja od poseta mobilnom sajtu.

Brzina sajta

Proverili smo brzinu pvcprojekt.rs sajta na https://tools.pingdom.com. Glavni cilj je bio utvrđivanje brzine učitavanja stranica, kao i nalaženje grešaka koje utiču na samu brzinu.

Dokazano je da u današnjem svetu svako učitavanje duže od 3 sekunde predstavlja problem i utiče na pažnju prosečnog posetioca. Sekunde čekanja dele nestrpljivog korisnika od odustajanja i traženja druge firme.

Još je veći uticaj brzine učitavanja kad posetioci sajtu pristupaju sa mobilnih uređaja.

Guglov alat za testiranje brzine - Google Developers Page Insights je jedan od alata koji nam daje listu nedostataka koji bi trebalo da se isprave kako bi se sajt ubrzao.

Pogledajmo:​

Kao što može da se vidi, Gugl kaže da se sajt PVC Projekt učitava ekstremno sporo i daje mu ocenu POOR (LOŠ), i ocenu 50 na skali od 0 do 100.

Savet koji Google daje za pvcprojekt.rs je da se izvrši kompresija slika, CSSa i javaskripti, da se uradi keširanje i ispravka u kodu kako bi se eliminisalo blokiranje javaskripti i CSSa.

Sve to možda zvuči strašno ali u praksi ne predstavlja veliki problem i profesionalac to može da reši. 

Savetujemo vam da i sami proverite vaš web sajt u Pingdom alatu i Google Developers Page Insights alatu, ili pak odličnom GTMetrix alatu i da potom zamolite programera da ispravi uočene nedostatke koje alat primeti na Vašem sajtu.

Popravićete brzinu učitavanja, to je sigurno.

POMAŽEMO PRODAVCIMA ALU I PVC STOLARIJE DA PRIVUKU KUPCE

Ukolito želite da za Vas uradimo BESPLATNU analizu i izradimo strategiju za Vaš sajti prodavnicu ALU i PVC stolarije, kliknite na zeleno dugme ispod

Tehnička analiza sajta tzv. onsite SEO

Analizirali smo sajt uz pomoć Screaming Frog softvera koji omogućuje crawl-ovanje sajta i brzo pronalaženje potencijalnih tehničkih smetnji u "onsite" strukturi sajta.

​Na slici se vidi isečak iz Screaming Frog alata.

Za Vas smo obeležili nekoliko grešaka.

Sa "onsite" SEO aspekta, potrebno je rešiti duplikate ili nedostajuće "Page Titles", "Meta Descriptions", H1 i H2 tagove.

Tamo gde su "Meta description" tagovi duži od 156 karaktera, neće se prikazivati u celosti i pravilno u rezultatima pretrage u Guglu. Slično važi i za "Title" i "Header" tagove kada pređu dužinu od 65 i 70 karaktera, respektivno.

Ponovo se radi o faktorima koji direktno utiču na odluku kupca kada gleda rezultate pretrage u Guglu i kada bira na koji će rezultat u listingu da klikne.

Pogledajte na konkretnom primeru za PVC Projekt:


Kao što možete da vidite, Title tag je solidno optimizovan, u limitima je po broju karaktera, ima uključene glavne ključne reči i lokaciju.

Međutim, nedostaje telefon.

Na drugu stranu, "Meta Description" tag nije dobro optimizovan, jer ni na koji način ne ohrabruje potencijalnog klijenta da klikne na njega kada ga pročita. Pored toga, predugačak je.

Sledeće što bi bilo dobro da proverimo je kako i pored prosečnog sajta PVC Projekt ima toliki broj poseta!

Prisutnost na društvenim mrežama

PVC Projekt ima veliki broj pratilaca na Facebook-u. I pored toga što ne objavljuju postove redovno, generalno uspevaju da angažuju svoje pratioce i od njih dobijaju solidan broj reakcija (lajkovi, deljenja, sviđanja, itd).

Facebook stranica ima 319 pratilaca.

Takođe imaju i solidno praćen profil na Twitteru (preko 300 pratilaca). 

Prisustvo na društvenim mrežama ne samo da pomaže u jačanju njihovog brenda, već od pratilaca može da stvori i potencijalne kupce.

Gugl prepoznaje signale sa društvenih mreža koje PVC Projekt dobija (lajkove, deljenja, reakcije) i smatra ih za kvalitetne, što je veoma korisno kad se uzme u obzir da signali sa socijalnih mreža predstavljaju mali deo Guglovog algoritma (jedan od više od 200 parametara koje Gugl vrednuje).

Da, Gugl vrednuje mnogo toga i ništa se ne sme prepustiti slučaju. Ako želite da saznate šta je najvrednije, nastavite da čitate. ​


"Offsite" SEO optimizacija – linkovi

Linkovi su još uvek najdominantniji faktor koji utiče na rangiranje sajta u Guglu.

Jednostavno rečeno, Gugl linkove posmatra kao glasove poverenja.

Link sa jednog na drugi sajt predstavlja znak da se tamo nalazi sadržaj vredan pažnje.

Hajde da sad analiziramo link profil sajta pvcprojekt.rs pomoću aHrefs softvera.

Pregledaćemo ne samo broj linkova već i njihov kvalitet.

Detaljnija tehnička analiza celog sajta je razmatrana pomoću našeg SEO vodiča koji će biti uskoro dostupan svima ovde: SEO vodič